Normal_e

Veel hbo-instellingen en universiteiten zijn nog niet goed op te hoogte van de komende Omgevingswet. Hierdoor worden toekomstige professionals in de leefomgeving nog veel te weinig voorbereid op de nieuwe wet. Dat constateert het Netwerk Jong Leefomgeving, meldt Binnenlands Bestuur.

De Omgevingswet is een vernieuwde wet op het gebied van de fysieke leefomgeving. Deze nieuwe regelgeving moeten bij verschillende opleidingen op zowel hogeschool als universiteit geimplementeerd worden. Dit betreft studies zoals milieukunde, watermanagement, mobiliteit en infrastructuur en bestuurskunde.Volgens Netwerk Jong Leefomgeving is dit nu nog niet het geval. Dit bleek tijdens een startbijeenkomst over de Omgevingswet en de implementatie daarvan voor hbo en universiteit. 
 
Alleen bij juridische en ruimtelijke ordeningsopleidingen was men op de hoogte van de komst en de inhoud van de Omgevingswet, zag Netwerk Jong Leefomgeving. Zij besteden er in de bestaande lesprogramma’s aandacht aan, denken na over de herziening van hun curriculum of zetten studenten in bij praktijkopdrachten waar al met onderdelen van de Omgevingswet wordt geëxperimenteerd.
 
Het huidige omgevingsrecht maakt in 2018 plaats voor de Omgevingswet. Hiermee wordt de bestaande regelgeving op het gebied van de fysieke leefomgeving vereenvoudigd en gereduceerd. Het gaat daarbij om regels op het terrein van water, lucht, bodem, natuur, infrastructuur, gebouwen en cultureel erfgoed. 
 
In Netwerk Jong Leefomgeving zijn jonge professionals verenigd, die zich bezighouden met de fysieke leefomgeving.
 
© Nationale Onderwijsgids