Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

Geneeskundestudenten krijgen geen speciale tegemoetkoming binnen het sociaal leenstelsel. De studenten willen een stagevergoeding voor het lopen van co-schappen, omdat zij niet de optie hebben om daarnaast een bijbaan te nemen. Minister Bussemaker van Onderwijs heeft laten weten dat er geen tegmoetkoming komt, “omdat de studenten later zoveel verdienen dat het niet erg is als hun lening door het lopen van co-schappen oploopt”. Dat meldt de Telegraaf.

Geneeskundestudenten die op kamers wonen moeten door de verplichte co-schappen uiteindelijk 7104 euro meer terugbetalen, wat neerkomt op een extra maandelijkse aflossing van 26 euro. Voor thuiswonende studenten gaat het om een bedrag van 2551 euro en een maandelijks bedrag van 9 euro. Volgens Bussemaker verdienen afgestudeerde geneeskundestudenten al na anderhalf jaar netto 387 euro meer dan collega-academicus. “Met het goede salaris dat later verdiend wordt, kan elke geneeskundestudent immers voldoen aan de aflossingsplicht die hoort bij zijn studieschuld”, aldus Bussemaker aan de Tweede Kamer. 

Volgens het Centraal Plan Bureau bouwt de gemiddelde student een studieschuld op van 26.000 in het nieuwe leenstelsel. Uit onderzoek van de studentenorganisatie De Geneeskundestudent blijkt dat studenten geneeskunde hier ruim boven zitten met 38.000 euro, wat grotendeels wordt opgebouwd tijdens de co-schappen. 

© Nationale Onderwijsgids