Normal_promovendi

Universiteiten mogen de komende jaren een deel van hun promovendi een studiebeurs geven in plaats van een salaris. De promovendi zijn hierdoor geen werknemers meer, maar studenten, waardoor promoties goedkoper worden. Dit moet uiteindelijk leiden tot een vernieuwing van de promotietrajecten, maar alleen de Rijksuniversiteit in Groningen wil met het experiment van het kabinet starten. Dat meldt Advalvas. 

Er mogen 4.000 promovendi meedoen aan het experiment. Oppositiepartijen leverden kritiek op het plan, want 4.000 zou wel heel veel zijn. Het kabinet veranderde de plannen niet, maar het experiment komt nauwelijks van de grond. Tot 15 maart kunnen universiteiten zich aanmelden, en alleen de universiteit van Groningen en Rotterdam meldden zich.

Het experiment in Rotterdam wordt met vijftien studenten heel klein. De Groningers pakken het groot aan met 850 aanstellingen. Andere universiteiten staan niet te springen. “We zijn inderdaad nog steeds van plan een voorstel voor deelname in te dienen”, zegt een woordvoerder van de Universiteit Twente. “Maar we willen eerst helderheid over de fiscale positie van promotiestudenten. De discussie met de Belastingdienst loopt nog. En verder zal de URaad ook nog om advies gevraagd gaan worden.”

De Tilburg University gaat waarschijnlijk pas in de volgende ronde meedoen. Ook in Wageningen wacht men eerst af. 

© Nationale Onderwijsgids