Landelijke Studentenvakbond blij dat het leenstelsel verdwijnt

De Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United reageren opgelucht op het uitgelekte nieuws dat het leenstelsel verdwijnt. LSVb-voorzitter Ama Boahene: "Het is geweldig nieuws dat het leenstelsel wordt afgeschaft. Met onze Nietmijnschuld-campagne vragen we al jaren aandacht voor de druk die het leenstelsel studenten oplegt. Goed dat het nieuwe kabinet deze problemen nu ook erkent." Dit meldt de Landelijke Studentenvakbond.

De bonden zijn ook waakzaam. Zo wordt een nieuw stelsel pas in 2024/2025 ingevoerd. Alina Danii Bijl, voorzitter van FNV Young & United: "Zolang het leenstelsel bestaat, blijven studenten hoge schulden opbouwen. Daarom is het belangrijk dat studenten gecompenseerd worden. Anders begin je nog steeds met een enorme achterstand aan je werkende leven. Zolang die compensatie er niet is blijven wij actievoeren."

Hoogte nieuwe studiebeurs niet bekend

Boahene: "Er is nog niets bekend over de hoogte van de nieuwe studiebeurs. Studenten moeten de mogelijkheid krijgen om zonder schulden af te studeren. Ook de pechstudenten die onder het leendecennium vallen. Jongeren zijn die investering waard."

Door: Nationale Onderwijsgids