Normal_digid_logo_

Door criminelen is bijna 400 duizend euro buitgemaakt door te frauderen met DigiD-accounts van tientallen voornamelijk Groningse studenten. Dat blijkt uit de voorlopige dagvaarding van het Openbaar Ministerie, zo meldt RTV Noord.

Tussen maart 2012 en november 2013 hebben de criminelen de persoonlijke gegevens van ten minste negentig studenten ontvreemd. Zij konden met deze gegevens persoonlijke DigiD-codes aanvragen op naam van de studenten. Door daarna deze activeringscodes uit de brievenbussen van de studenten te halen, konden zij met deze informatie onder andere huur- en zorgtoeslagen aanvragen. Dat geld werd vervolgens gestort op bankrekeningen van zogenaamde katvangers, mensen die voor een klein bedrag als tussenpersoon fungeren om zo de criminelen buiten bereik van justitie te houden.
 
Maandag stonden de acht verdachten terecht voor de rechtbank in Leeuwarden. De inhoud van de zaak wordt later behandeld, omdat eerst nog aanvullend onderzoek nodig is en er nog een groot aantal getuigen gehoord moet worden. Eén van de verdachten is een voormalig medewerker (56) van de belastingdienst in Groningen. Een vader (51) en zoon (25) uit Veendam worden als 'brein' gezien achter de DigiD-fraude. De verdachten zijn, in afwachting van hun rechtszaak, allemaal op vrije voeten gesteld.
 
© Nationale Onderwijsgids