Normal_overleg_studenten345

Leden van een studentenvereniging zullen minder snel een onderneming beginnen dan studenten die niet verbonden zijn aan een studentenvereniging. Nederlandse studentenverenigingen lijken een negatieve invloed hebben op het ondernemerschap van haar leden. Dit meldt Metronieuws.

Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hoe meer een student was gevorderd met een studie, des te minder animo er was voor het starten van een eigen bedrijf. Onderzoeker Niels de Ruiter noemt hiervoor als verklaring dat studentenverenigingen nogal traditioneel zijn als het gaat om carrière maken. Een eigen onderneming past niet in het traditionele plaatje. Daarnaast zijn leden van de studentenvereniging vaak meer gefocust op de mening van hun omgeving dan niet-leden.
 
Het onderzoek is niet ingegaan op het netwerk dat leden opbouwen binnen de studentenvereniging. Zo'n netwerk kan immers positief ingezet worden bij het beginnen van een onderneming. Het is ook onduidelijk in hoeverre de hoeveelheid beschikbare tijd en geld meespelen.
 
Studentenvereniging A.S.V. Dizkartes in Groningen heeft het gevoel dat actief lidmaatschap zoals het deelnemen aan commissie juist de ondernemingsgeest prikkelt. Ook de Utrechtse vereniging Biton vindt dat het lidmaatschap van een studentenvereniging juist ondersteunend kan werken. “Je doet ervaringen op die nuttig zijn in het bedrijfsleven en kan ondernemen binnen een veilige omgeving. Dat studenten-verenigingen een slechte kweekvijver zijn voor het starten van een eigen bedrijf, herkennen wij dus niet.”
 
© Nationale Onderwijsgids