Normal_zwarte_piet__sinterklaasfeest__sinterklaasintocht

De meeste scholen kijken naar de samenstelling van de wijk waarin zij staan om te bepalen welk soort Zwarte Piet zij gaan inzetten op 5 december. Dit blijkt uit een rondgang van NOS onder schoolbesturen in het hele land. Dit meldt NOS.

Meer dan de helft van de schoolbesturen liet weten dat zij hun aangesloten scholen hebben aangeraden naar de samenstelling van de wijk te kijken. Binnen de Randstad is Piet langzaam aan het veranderen, buiten de Randstad kiezen veel scholen voor de traditionele Zwarte Piet. Sommige schoolbesturen hebben wel een richtlijn uitgegeven waarin zij conform de uitspraak van het College van de Rechten van de Mens aangeven dat Piet binnen drie jaar aangepast wordt op stereotype kenmerken als zwarte kleur, rode lippen, kroeshaar en gouden oorringen. De individuele scholen kunnen daarin zelf hun keuze maken.
 
Als de traditionele Piet blijft, komt dit meestal doordat het uiterlijk van Zwarte Piet niet zoveel stof doet opwaaien binnen de gemeenschap. Als er geen discussie is, hoeft er ook niets aangepast te worden, is de mening. Het Sinterklaasjournaal dient bij veel scholen als grote voorbeeld. In het programma waren dit jaar zwarte, witte en gekleurde Pieten te zien. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids