Normal_veterinarian-809930_640

Dierenartsen worden steeds vaker gevraagd om hun expertise te leveren als bijvoorbeeld dieren plotseling sterven en in gevallen van (vermeende) dierenmishandeling. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft laten weten in een Kamerbrief dat er nu het keuzevak Forensische Diergeneeskunde komt voor studenten die hier in geïnteresseerd zijn. Het keuzevak duurt twee weken en wordt samen met medewerkers van het Nederlandse Forensisch Instituut gegeven.

“Praktisch gezien komt het keuzevak tot uiting in de volgende onderwijs doelstellingen: basale kennis bezitten betreffende huiselijk geweld jegens mens en dier, dierenmishandeling in de praktijk herkennen; en adresseren in de praktijk, handelingsperspectief kennen na verdenking en kunnen optreden als getuigendeskundige tijdens juridische afhandeling.”, laat Dijksma weten. De doelstelling van dit keuzevak is om studenten Diergeneeskunde “forensisch bewustzijn” bij te brengen.

Het keuzevak bestaat uit hoorcolleges, werkcolleges en interactieve casusbewerkingen. Na het volgen van het keuzevak kan een student onder meer een casus forensisch benaderen, krijgt de student inzichten in de bemonstering van lichaamsmaterialen en kan op basis van bevindingen correct concluderen. Ook krijgt de student inzicht in het bewaken van de chanin of custody bij de bemonstering van sporen en lichaamsmaterialen.

© Nationale Onderwijsgids