Vakmensen opgeroepen om so-leerlingen een vaardigheid te leren

Ook in het speciaal onderwijs komt het steeds vaker voor dat er onbevoegde docenten of zelfs mensen uit het bedrijfsleven voor de klas staan. Door de aanhoudende lerarentekorten moeten docenten uit allerlei creatieve hoeken worden gehaald, maar dit staat de rust, regelmaat en structuur van de kinderen in het speciaal onderwijs in de weg. Dit meldt het Nederlands Dagblad. 

Hub Noord-Brabant, een koepel met zes scholen voor speciaal onderwijs, roept bijvoorbeeld schilders op om één dag per week op hun scholen kinderen te leren schilderen. Ook andere vakmannen en -vrouwen met interesse in de doelgroep zijn van harte welkom om deze kinderen ergens bekwaam in te maken.

Noodoplossing

Natuurlijk gaat het om een noodoplossing, want in de tussentijd leren de kinderen niet schrijven, lezen of rekenen, maar volgens onderwijsbestuurder Rion Pennings is iets beter dan niets. “Deze kinderen hebben een dagritme nodig, dus moeten we hen koste wat kost niet naar huis sturen.”

Keuzevak

Speciaal onderwijs is op lerarenopleidingen een keuzevak. Daar is Johan van Triest van de Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs het niet mee eens. Speciaal onderwijs zou een verplicht vak moeten zijn, mede omdat er ook op reguliere scholen genoeg kinderen zitten met extra behoeften. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky