Meer en beter natuuronderwijs nodig om dierenmishandeling tegen te gaan

Een egeltje, dat als voetbal wordt gebruikt. Een nestje koolmeesjes dat met stenen wordt belaagd. IVN Natuureducatie is geschrokken van het verontrustende verhaal dat er tijdens de coronapandemie een forse toename zou zijn van kinderen die dieren mishandelen, vermoedelijk uit verveling. Meer en beter natuuronderwijs is een oplossing om dit tij te keren, aldus IVN Natuureducatie. Dit meldt ANP Expert Support.

“Natuuronderwijs is op vrijwel alle basisscholen in Nederland echt een ondergeschoven kindje”, zegt Vincent van der Veen van IVN Natuureducatie. “Leerlingen krijgen op de meeste scholen hooguit één uur per week iets geleerd over de natuur en dat gebeurt dan vrijwel altijd uit een boekje. Dat werkt niet. Kinderen moeten naar buiten. Ze moeten niet alleen les krijgen over de natuur, maar ook ín die natuur. Neem een klas mee naar buiten, naar het dichtstbijzijnde groen en wijs ze op de meerkoetjes in de sloot. Dat maakt veel meer indruk.”

Beter zorgen voor de natuur

Als kinderen op jonge leeftijd ontdekken hoe mooi de natuur is, gaan zij daar zelf ook beter voor zorgen, legt Van der Veen uit. “Leerlingen brengen veel tijd door op school, dus de school is ook echt een plek van waaruit ze de natuur in moeten gaan. Nu komen veel kinderen amper het schoolplein af.” Onvoorstelbaar, vindt Van der Veen, want allerlei onderzoeken geven dan dat buitenles zorgt voor meer enthousiasme bij kinderen, meer beweging en de leerstof blijft beter hangen.

Door: Nationale Onderwijsgids