Normal_geld_briefgeld

Universiteitsbesturen blijken declaratieregels te negeren. Dit blijkt uit een onkostenoverzichten van RTL Nieuws. Zo zouden sommige universiteiten veel geld besteden aan auto's met chauffeurs of maken bestuurders van andere universiteiten veel reizen met het vliegtuig in businessclass. Minister Bussemaker van Onderwijs heeft aangekondigd een onderzoek uit te voeren naar de declaraties van universiteiten. Dat meldt RTL Nieuws.

De Universiteit Utrecht blijkt jaarlijks bijna 2,5 ton te betalen voor dienstauto's en taxi's voor de drie bestuurders. De TU Delft betaalt jaarlijks 180.000 euro voor twee dienstauto's met chauffeur. De TU heeft laten weten deze regeling te herzien. Ook blijkt uit het onkostenoverzicht dat sommige bestuurders regelmatig businessclass vliegen, terwijl ze economy class moeten reizen. Ook blijken de bestuurders vaak in duurdere hotels te overnachten dan de normbedragen.

“Bestuurders moeten zich ervan bewust zijn dat het publiek geld is dat ze uitgeven en dat het voor onderwijs bestemd is. Ze moeten echter wel hun rol kunnen spelen in het internationale veld dat het hoger onderwijs is”, zegt Bussemaker. De Onderwijsminister gaat in gesprek met de universiteiten over het declaratiegedrag van de bestuurders. Zo wil ze onder meer weten hoe de uitgaven zo eenduidig en transparant mogelijk kunnen worden. Ook gaat Bussemaker onderzoeken of de eisen ten aanzien van declaraties aangescherpt moeten worden.

Volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) verschillen de declaratieregels per universiteit en worden deze door de raad van toezicht en het college van bestuur vastgesteld en gecontroleerd. “Een bedrag kan wellicht hoog lijken, maar dat betekent nog niet dat het in strijd is met de richtlijnen. We gaan er natuurlijk vanuit dat daar waar richtlijnen gelden de universiteiten zich eraan houden”, zegt een woordvoerder van de VSNU. De woordvoerder wijst erop dat een groot aantal van de universiteiten volgens de regels handelt. 

© Nationale Onderwijsgids