Normal_rijksuniversiteit_groningen_rug

Hoogleraren, docenten en onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) zeggen zich zorgen te maken over de toekomst van academisch onderwijs en onderzoek. Daarom hebben inmiddels al ruim 90 medewerkers van de universiteit de open brief aan het college van bestuur van de RuG ondertekend.  De medewerkers zouden niet achter het bestuurscultuur staan en willen niet langer beleid uitvoeren waar ze zelf geen inspraak in hebben gehad. Dit meldt Trouw.

“Wij, de wetenschappelijke staf, willen meer zeggenschap krijgen over onze eigen onderwijs- en onderzoeksactiviteiten”, zeggen de medewerkers. De Groningse medewerkers zeggen veel problemen die de actievoerende studenten en docenten in Amsterdam aansneden te herkennen. “Ook hier hebben we last van bestuurders die tekentafelbeleid opleggen en top-down besturen, ook hier heerst een cultuur van wantrouwen naar medewerkers”, zegt Thijs Lijster, één van de initiatiefnemers en onder meer docent kunstfilosofie.

De open brief aan het college is opgesteld door docenten en onderzoekers van de faculteit wijsbegeerte en letteren. Inmiddels hebben ook collega's van andere faculteiten de brief ondertekend. Volgens Lijster hebben alle medewerkers last van de hoge werkdruk, de tijdelijke contracten en de bureaucratisering. “We moeten steeds vaker regeltjes volgen waar we zelf het nut niet van inzien en waarover we niet eens hebben mogen meepraten, terwijl het over ons werk gaat”, aldus Lijster.

Docenten en onderzoekers van de RuG zouden zich nauwelijks nog serieus genomen voelen. “Als docent en onderzoeker op de universiteit moet je constant bewijzen dat je wel instaat bent om de taken uit te voeren waarvoor je bent aangesteld. Andersom geldt dat niet voor de bestuurders”, stelt Lijster. De medewerkers pleiten voor een 'universitaire constitutie', een soort grondwet waarin geformuleerd staat wat een universiteit wel en niet is, en zou moeten zijn. Lijster zegt dat hiermee beleidsbeslissingen in de toekomst getoetst kunnen worden en bestuurders dus niet zomaar regels in kunnen voeren. Het college van bestuur van de RuG zou vandaag met een reactie komen.

© Nationale Onderwijsgids