Normal_dna_test_tube

Cergentis, een spin-off bedrijf van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), heeft in samenwerking met het Hubrecht Instituut een nieuwe techniek ontwikkeld voor de analyse van genen. Over deze techniek en verschillende toepassingen in onder andere de analyse van bij kanker relevante genen verschijnt deze week een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Biotechnology.

De zogenaamde Targeted Locus Amplification (TLA) Technologie maakt op een unieke manier gebruik van de fysieke eigenschappen van DNA om de volgorde van genen te bepalen. De bestaande technieken kunnen relevante genetische variatie slechts gedeeltelijk detecteren. De nieuwe methode maakt het mogelijk  zonder voorkennis alle variatie in ieder individueel gen te analyseren. Daarmee kunnen tegen relatief lage kosten de genen die relevant zijn voor ziekten, of voor het maken van therapiekeuze volledig in kaart worden gebracht.

De publicatie, tot stand gekomen in samenwerking met onder meer verschillende Nederlandse academische ziekenhuizen, beschrijft een aantal manieren waarop de TLA -technologie de kwaliteit van genetisch onderzoek kan verbeteren. Zo worden onder andere de analyse van het MLL- gen, betrokken bij het ontstaan van leukemie, en de voor erfelijke borstkanker verantwoordelijke genen BRCA1 & BRCA2 beschreven. In deze analyses zijn klinisch relevante veranderingen gevonden die met bestaande technieken onopgemerkt bleven. Ook blijkt dat de TLA - technologie zeer geschikt is voor de analyse van lichaamsvreemde DNA-strengen die in eigen DNA beland zijn. Dit vreemd DNA kan viraal DNA zijn maar ook experimenteel geïntroduceerde genen die in modelorganismen of celsystemen worden geplaatst bijvoorbeeld voor de productie van medicijnen.

De TLA-technologie belooft daarmee een belangrijke bijdrage te leveren aan onder meer klinisch genetisch onderzoek en de ontwikkeling van op maat gesneden therapie bij kanker.

© Nationale Onderwijsgids