Normal_bibliotheek__lezen__werken__studeren__bieb__student

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) ziet niets in het rapport van de commissie Rinnooy Kan over het hoger deeltijdonderwijs. In het rapport dat vandaag werd gepresenteerd adviseert de commissie om het deeltijdonderwijs flexibeler te maken door aanpassingen in de financiering. De LSVb vreest dat hiermee de situatie voor deeltijdstudenten alleen maar zal verslechteren.

Het hoger deeltijdonderwijs in Nederland staat er niet goed voor. In de laatste tien jaar is het aantal inschrijvingen bijna gehalveerd van 19.000 in 2001 naar 9.800. In de ons omringende landen nam het aantal deeltijdstudenten juist toe. De commissie Rinnoy Kan wil het deeltijdonderwijs uit het slop trekken door uitbreiding van collegegeldkrediet en een experiment met vouchers voor het inkopen van onderwijs (vraagfinanciering).

De LSVb stelt dat deze plannen alleen maar negatieve gevolgen zullen hebben voor de studenten. Bij het invoeren van vraagfinanciering kan de overheid bepalen welke opleidingen zij wel en niet wil financieren. “Opleidingen die niet aansluiten bij de wensen van de overheid worden straks onbetaalbaar. Dat is een enorme beperking in de keuzevrijheid van studenten. Dit zal het deeltijdonderwijs definitief de das om doen,” aldus voorzitter Jorien Janssen van de LSVb.

Minister Bussemaker van Onderwijs staat positief tegenover de adviezen van commissie Rinnooy Kan en zal deze zomer met een beleidsreactie komen. De studentenvakbond overhandigde vorige week een eigen rapport aan de minister met “simpele aanpassingen” die deeltijdstuderen weer aantrekkelijk moet maken. Zo pleit de LSVb voor een nieuwe inschrijfvorm: flexstuderen. Daarbij bepaalt de student zelf voor hoeveel studiepunten hij zich inschrijft en in welk tempo hij de opleiding afrondt. De studentenbond hoopt dat Bussemaker de adviezen van de commissie naast zich neerlegt en de aanbevelingen van de LSVb overneemt.

© Nationale Onderwijsgids