Europa, EU, Europese Commissie

AMSTERDAM - Uit een onderzoek van Eurostat naar het opleidingsniveau in de lidstaten van de Europese Unie komt naar voren dat Ierland de hoogst opgeleide bevolking in de leeftijdscategorie 30 tot en met 34 heeft. Dat meldt Trouw.

Meer dan 50 procent van het land heeft een diploma uit het hoger onderwijs. Ook bij tweede en derde plekken ligt het percentage rond de 50 procent. Deze plekken gaan naar respectievelijk Cyprus en Luxemburg. Nederland kent ruim 40 procent hoger opgeleiden en staat daarmee in de middenmoot.

Over heel Europa gezien ligt het gemiddelde op 36 procent. Europa heeft als doelstelling om in 2020 40 procent hogeropgeleiden in de leeftijdsgroep 30-35 te hebben. Met name in Italië, Portugal en Roemenië valt nog veel winst te behalen, zij sluiten de ranglijst af met respectievelijk 21,7, 21,8 en 22,4 procent hogeropgeleiden.

De cijfers zeggen overigens niet alles. Zo volgt bijvoorbeeld 38 procent van de studenten in Nederland een studie in de sociale wetenschappen, terwijl daar op de arbeidsmarkt nauwelijks vraag naar is. De grootste vraag is momenteel naar jongeren met een bèta-diploma. Deze studies zijn echter veel minder populair onder jongeren. Ook in andere Europese landen is een dergelijke trend te zien.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem