Proefprocessenfonds Clara Wichmann, Vereniging voor Recht Clara Wichmann, seksediscriminatieaandeuniversiteit.nl

AMSTERDAM - Vooruitlopend op de Internationale Vrouwendag op 8 maart zal de website seksediscriminatieaandeuniversiteit.nl online worden gezet. De website is een initiatief van het Proefprocessenfonds Clara Wichmann en de Vereniging voor Recht Clara Wichmann. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

De site is bedoeld voor vrouwelijke wetenschappers die zich benadeeld voelen in hun carrièremogelijkheden. Het proefproces van econoom Edith Kuiper tegen de Universiteit van Amsterdam (UvA) was directe aanleiding voor het maken van de site, vanwege de vele vergelijkbare verhalen die dit losmaakte. De sollicitatiecommissie bestond enkel uit mannen en Kuiper stelde geen eerlijke kans te hebben gemaakt.

Op de website, die gesteund wordt door het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, kunnen vrouwelijke wetenschappers meldingen maken van dergelijke situaties. Er blijkt nog wel een drempel, omdat veel vrouwen bang zijn als zeurkous te worden bestempeld. "De universiteiten komen vast met een persbericht waarin ze zich verschuilen achter keurige procedures. Maar we moeten druk op hen uitoefenen. Ik heb niet het gevoel dat ze zich bewust zijn van het probleem", aldus jurist Gina de Graaff van Proefprocessenfonds Clara Wichmann.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem