Relstudent blijkt voorzitter van studentenraad van de UvA

Tijdens een rechtszaak over de rellen die plaatsvonden op de Universiteit van Amsterdam weigerde een van de relschoppers zijn naam te geven. Nu blijkt het de voorzitter van de Centrale Studentenraad van de universiteit te zijn. Daarmee is hij een belangrijke gesprekspartner. Tijdens de ontruiming spoot hij een brandblusser leeg op de ME. Dat meldt De Gelderlander.

De rechtszaak tegen de zeven van verdachten van de studentenrellen op 8 mei op de Universiteit van Amsterdam was een grote chaos. Een student politieke wetenschappen weigerde zich te identificeren en werd daarom door de rechter aangesproken als verdachte NN 12257708.

Pro-Palestina-protest 

Bij het pro-Palestinaprotest van 8 mei was de verdachte aanwezig op de campus van de universiteit. De universiteit moet van de actievoerders alle banden met Israëlische instellingen verbreken. Verdachte NN 12257708 wilde de rechter wel vertellen dat hij politieke wetenschappen heeft gestudeerd aan de UvA.

Noah P.

Een aantal dagen na de zitting bleek dat Noah P., de voorzitter van de Centrale Studentenraad van de universiteit, de verdachte is. Na de studentenraadsverkiezingen vorig jaar zomer kwam P. in de raad en kreeg daarna de titel voorzitter. De Centrale Studentenraad bestaat uit veertien mensen en is de belangrijkste gesprekspartner van het College van Bestuur van de universiteit. De studentenraad geeft instemming en advies bij verschillende zaken die spelen op de onderwijsinstelling. Universiteitsblad Folia schreef al dat er veel studentenraadsleden op de publieke tribune in de rechtbank zaten.

Vertrouwen opgezegd in Raad van Bestuur 

P. is opgegroeid in Amerika. Hij gaf tijdens de zitting aan dat hij de oproep van de ME om te vertrekken niet had verstaan. De ME deed de oproep in het Nederlands. De studentenraad zei twee dagen na de rellen het vertrouwen op in de Raad van Bestuur. Ook eisten ze dat de Raad van Bestuur zou aftreden.

P. zit nu achter de tralies. Hij blijft vastzitten tot de volgende zitting in zijn zaak. Deze is op woensdag 29 mei.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk