Universiteit van Amsterdam doet aangifte tegen pro-Palestijnse activisten

De Universiteit van Amsterdam (UvA) doet aangifte vernieling en erfvredebreuk op het Science Park in Amsterdam-Oost. Dat zegt een woordvoerder van de universiteit. Maandag 17 juni kwamen pro-Palestijnse demonstranten daar het terrein op. Zij willen dat de UvA het contact met de universiteiten in Israël stopzet. Dat meldt NH Nieuws.

Volgens de universiteit verliep het protest eerst rustig, maar rond 17.30 veranderde de sfeer. Gemaskerde actievoerders kwamen het terrein op en vernielden veiligheidscamera’s. De decaan van de universiteit probeerde nog een gesprek aan te gaan met de actievoerders, maar dat liep uit tot niets.

Niet de nacht doorbrengen op universiteitslocaties 

De UvA gaf eerder al aan dat de demonstranten niet op universiteitslocaties de nacht mogen doorbrengen. Het Science Park werd maandag 17 juni wel in beslag genomen door demonstranten met tentjes. Zo’n twintig tot dertig tentjes stonden er in het tentenkamp. De woordvoerder van de universiteit kan nog niet zeggen wat de gevolgen voor de demonstranten zijn na de aangifte.

Ontruiming 

Meerdere UvA-locaties werden er in de afgelopen tijd ontruimd door de politie. Altijd wel nadat er aangifte was gedaan door de universiteit.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk