VSR

ROTTERDAM - Omdat de medezeggenschapsverkiezingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) een erg laag opkomstpercentage kent, is Jochem Streefkerk begonnen met het oprichten van de Vereniging Studentenbelang Rotterdam (VSR).

Het opkomstpercentage bij de EUR ligt gemiddeld zo rond de 12 a 13 procent, terwijl dit op andere universiteiten op ongeveer 40 procent ligt. Streefkerk vermoedt dat dat percentage waarschijnlijk niet haalbaar is, maar hoopt wel op een verdubbeling van de huidige situatie.

Het verschil met andere studentensteden is dat er in Rotterdam geen partijenstelsel bestaat. Streefkerk overwoog wel een partij op te richten, maar voorzag daarbij problemen. "Kun je met een partij zowel medewerkers en studenten vertegenwoordigen, hoe representeer je alle faculteiten en wat komt er in je partijprogramma?"

In plaats daarvan creëert hij met de VSR een tussenschakel tussen de medezeggenschapsleden en de achterban. De verzorging van trainingen voor medezeggenschapsleden is daarbij één van de kerntaken van de vereniging. Met het vergroten van dossierkennis, debatvaardigheden en het geven van praktische informatie moet betere besluitvorming mogelijk worden. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem