Lege zaal

NIJMEGEN - Hoogleraar Jan Derksen van de Radboud Universiteit Nijmegen vindt het hoog tijd dat hoorcolleges via internet moeten worden aangeboden. Dat schreef hij in een ingezonden brief naar de Volkskrant.

Derksen vindt dat de universiteiten een steeds schoolser karakter hebben gekregen de afgelopen jaren. Daarbij komt dat jongeren volgens hem steeds individualistischer en narcistischer zijn geworden. Hij voelt zich tijdens colleges dan ook soms meer een schoolmeester.

Colleges kunnen daarom ook prima in een studio worden opgenomen, zodat de studenten ze gewoon thuis achter de computer kunnen kijken. Ook toetsen zouden via internet kunnen worden afgenomen, wat universiteiten ook flinke besparingen op managers en gebouwen op kan leveren.

De angst dat dit meer langstudeerders op zou leveren, deelt de hoogleraar niet. Volgens hem krijg je juist meer mensen die nominaal afstuderen. Dat er mensen af kunnen vallen, omdat ze niet mee kunnen komen, vindt hij niet erg. Er zijn toch te veel studenten. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem