Normal_doll-lying-on-meadow-while-man-going-away-with-lit-2022-12-16-22-08-41-utc

Ouders waarschuwen hun kinderen al jaren om tijdens het buitenspelen niet met vreemde mensen mee te gaan. Maar veel ouders zijn zich er niet van bewust dat dit online ook kan gebeuren. Scholen zelf besteden daar ook lang niet altijd aandacht aan. Dat meldt NU.nl.

Grooming wordt het online kinderlokken genoemd. Vaak zijn het volwassenen die via TikTok of Snapchat contact zoeken met kinderen. De dader doet zich voor als een leeftijdsgenootje en probeert op die manier het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Als dat is gelukt probeert de dader het kind zover te krijgen om bijvoorbeeld naaktfoto’s van zichzelf te sturen. 

Grooming 

Scholen zijn niet verplicht om een lesprogramma aan te bieden om kinderen tegen grooming weerbaarder te maken. Politiek gezien staat het onderwerp ook niet hoog op de agenda. De ene school besteedt daarom wel aandacht aan online kinderlokken, terwijl de andere school helemaal niets met dit onderwerp doet. 

Ouders zijn zich er vaak niet van bewust dat online grooming een groot risico vormt en dat zij diegenen zijn die hun kinderen daarvoor kunnen behoeden. 

Met begeleiding op internet 

Eén van Roos Koolhofs (van centrum voor veilig seksueel opgroeien Qpid) adviezen is: laat kinderen onder de twaalf jaar alleen met begeleiding van hun ouders het internet op gaan. “Doe het samen, dan weet je ook wat je kind doet.” Ouders moeten namelijk de vinger aan de pols houden over wat hun kinderen online uitvoeren en met wie ze contact hebben.

Bij ouders aankloppen 

Het allerbelangrijkste is dat kinderen het gevoel hebben dat ze altijd bij hun ouders kunnen aankloppen als ze online tegen problemen aanlopen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk