Studieboeken

DEN HAAG (Novum) - Studenten die de langstudeerboete hebben betaald krijgen die voor 1 december terug. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Zijlstra informeert de hogescholen en universiteiten later per brief over de afschaffing van de maatregel. Vorige week liet hij al weten dat studenten hun geld zo snel mogelijk terug moeten krijgen. Bij studenten, hogescholen en universiteiten heerste hierover onduidelijkheid.

De vereniging van universiteiten VSNU laat in een reactie weten per direct te stoppen met het innen van de langstudeerboete. "We zijn blij dat er nu duidelijkheid is voor studenten. De universiteiten zullen nu alles in het werk stellen om het verzoek van het ministerie zo snel mogelijk door te voeren", zegt plaatsvervangend voorzitter Louise Gunning.

Universiteiten zullen bovendien coulant zijn naar studenten die zich nog niet hadden ingeschreven vanwege de boete en dat nu alsnog willen doen. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) had daar vorige week op aangedrongen. De HBO-raad stond direct al positief tegenover het plan om studenten nog extra inschrijftijd te gunnen.

De langstudeermaatregel werd vorige week afgeschaft toen VVD en PvdA een deelakkoord over de begroting voor volgend jaar afsloten. De boete was amper een maand van kracht. Studenten die langer dan een jaar over hun studie zouden doen, moesten ruim drieduizend euro extra collegegeld per jaar betalen.