Normal_uva

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam heeft opdracht gegeven tot een onderzoek waarin de mate waarin psychosociale problemen en een licht verstandelijke beperking zich voordoen onder de Amsterdamse jeugd nader wordt bekeken. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in samenwerking met de GGD van Amsterdam.

Aan de hand van dit onderzoek hoopt de gemeente meer grip te krijgen op de jongeren en hinderlijk en delinquent gedrag te voorkomen.

Op basis van geschatte landelijke percentages zouden er in Amsterdam rond de 31.000 kinderen zijn met een licht verstandelijke beperking (LVB). Uit eerder onderzoek is gebleken dat deze groep een hoog risico heeft op onder meer gedragsproblemen en schooluitval, met als gevolg dat ze veel vaker dan gemiddeld storend en delinquent gedrag gaan vertonen.

Projectleider Inge Wissink: “Op dit moment zijn er echter nog slechts schattingen, maar geen harde gegevens met betrekking tot deze groep. Dat komt doordat het juiste onderzoeksinstrument nog ontbreekt. Dat is dan ook een belangrijk onderdeel van de opdracht van de gemeente Amsterdam: zorg voor een goede, gevalideerde methode waarmee kinderen op jonge leeftijd kunnen worden gescreend op LVB-kenmerken.”

Daarnaast is het de bedoeling dat de onderzoekers het instrument daadwerkelijk gaan toepassen om aan de hand daarvan uitspraken te kunnen doen over de mate van voorkomen van LVB in Amsterdam. Een speciaal aandachtspunt daarbij is de samenhang met de etnische achtergrond van deze kinderen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen