minister Slob over leerplichtboete bij quarantaine

Tweede Kamerleden vinden het “wonderlijk” en “niet goed te volgen” dat leerlingen beboet kunnen worden als ze na hun vakantie in quarantaine moeten terwijl de school al weer begonnen is. Volgens hen zou de leerplichtwet dan tijdelijk niet van toepassing moeten zijn. Ze vragen minister Slob dan ook om uitleg. Dit meldt Het Parool.

Als ouders van leerplichtige kinderen boven de 12 jaar naar oranje of rode landen op vakantie gaan, is het hun eigen verantwoordelijkheid om 14 dagen voor het begin van de school terug te zijn. Quarantaine na een vakantie in gebieden waarvan afgeraden wordt om er op vakantie te gaan is geen geldige reden voor verzuim. Scholen zullen in dat geval dus leerplicht moeten inschakelen. Dit vindt onder andere de SGP goed te begrijpen.
 
Maar het ministerie van onderwijs stelt daarnaast dat het voor de leerplichtwet niet uitmaakt of een land al voor vertrek oranje was, of tijdens de vakantie een ander reisadvies kreeg. Wel kan een ambtenaar ervoor kiezen geen boete op te leggen als een gezin tijdens de vakantie werd overvallen door een aangepast reisadvies. “Als een leerling in een vakantieland is geweest dat opeens een code oranje-gebied is, dan moet wat ons betreft helder zijn dat de leerplichtwet tijdelijk niet van toepassing is en ouders dus geen boete kunnen krijgen,” zegt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.
 
De algemene teneur onder de Kamerleden is dat de volksgezondheid in deze situatie voorop moet staan. Dat de overheid aan de ene kant een quarantaine adviseert en aan de andere kant oproept geen schooldag te missen is ‘onlogisch’, vindt D66-Kamerlid Paul van Meenen. PvdA’er Kirsten van den Hul: “Niemand wil dat kinderen een achterstand oplopen, maar bij ziekte missen ze ook wel eens school. Het zou van de gekke zijn als ouders massaal beboet worden omdat zij het overheidsadvies opvolgen. Quarantaine moet dan voorrang krijgen.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids