FNV pleit voor uitstel sluiting Hoenderloo Groep, juist nu tijdens coronacrisis

Stel sluiting van De Hoenderloo Groep uit, dan is er meer tijd om te regelen dat de jeugdzorginstelling openblijft. Juist door de corona-crisis is dit nog harder nodig. Dat zegt de FNV in een brief aan Pluryn en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De bond wil snel met hen om tafel. Dit meldt FNV.

"We zeggen eigenlijk: zeker in deze corona-crisis kun je de uitvoering van de sluiting van De Hoenderloo Groep niet onverkort doorzetten. Dat leidt tot enorme problemen bij deze al zeer kwetsbare kinderen en bij de medewerkers die in deze crisis aan het werk moeten blijven", waarschuwt FNV-bestuurder Jan Verhoeven.
 

Nu rust en regelmaat nodig

Volgens hem zal het uitstellen van de sluiting direct de noodzakelijke rust en regelmaat brengen die de kinderen, hun gezinnen en de medewerkers van de jeugdzorginstelling juist nu heel hard nodig hebben. 
 
"De druk op kinderen, ouders en medewerkers, die gedwongen worden om mee te werken aan de sluiting van De Hoenderloo Groep, waar zij niet in geloven, is al heel groot", schrijft FNV Zorg & Welzijn in de brief aan de minister en Pluryn. "De uitbraak van corona vergroot deze onrust. Bij de onzekerheid over de gevolgen van de sluiting komt ook nog onduidelijkheid over de gevolgen van corona."
 

Het is alle hens aan dek

Verder staat er in de brief: "Ook jeugdzorgorganisaties zullen alle hens aan dek moeten zetten met de mensen in cruciale functies om deze crisis door te komen, samen met eventueel zieke cliënten. Dit betekent, wat ons betreft, dat Pluryn tijdens de coronacrisis onvoldoende zorgvuldig handelt om de sluiting [..] uit te voeren."
 

Kwetsbare kinderen op straat

De overkoepelende zorgorganisatie Pluryn besloot enkele weken geleden dat De Hoenderloo Groep definitief zijn deuren sluit. Een grote groep zeer kwetsbare kinderen komt hiermee op straat te staan. Voor hen is geen alternatieve plek voor deze specialistische hulpverlening. Voor deze, maar ook voor toekomstige kinderen blijft de specialistische hulpverlening van De Hoenderloo Groep op deze plek nodig.
 

Minister wilde wel verder praten

De medewerkers staakten vrijdag 13 maart de hele dag tegen de sluiting en vroegen ’s middags minister De Jonge steun. FNV en de minister werden het niet eens over de noodzaak van uitstel van de sluiting, maar de minister vond wel dat er verder gepraat moet worden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids