Normal_cyber__hack__pc__security__internet

Scholen moeten meer voorlichting geven over cybersecurity. Volgens topondernemer Dirk Jan Koekkoek is het cruciaal om kinderen op jonge leeftijd weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit. "Elke school zou leerlingen moeten informeren over zaken als phishing en ransomware." Dit meldt Mimecast.

Deze week werd in meer dan 100 landen aandacht besteed aan Safer Internet Day. Dit is een initiatief van de Europese Commissie om veilig internetgebruik te bevorderen, met name onder jongeren. 
 

Universiteit Maastricht

En dat is hard nodig. De Universiteit Maastricht kan hier sinds kort over meepraten. Na een ransomware-aanval betaalde de onderwijsinstelling bijna 200.000 euro losgeld om weer toegang te krijgen tot gegijzelde bestanden. 
 

Jong beginnen met cybersecurity

"Er is meer nodig dan symbolische maatregelen zoals Safer Internet Day", vindt Koekkoek. Hij ziet hierin een belangrijke rol weggelegd voor het basisonderwijs. "Kinderen moeten al op jonge leeftijd getraind worden in gevaarherkenning. Hoe handel je als je een verdachte e-mail krijgt? Eigenlijk is het gek dat we verkeerseducatie normaal vinden, maar voorlichting over cyberveiligheid nog niet. Bovendien biedt de wereld van cybersecurity mooie carrièrekansen. Ook daarom zouden we op scholen meer aandacht moeten besteden aan digitale veiligheid."
 
Door: Nationale Onderwijsgids