Scholen testen cyberveiligheid tijdens nieuwe wedstrijd

Vandaag start ‘De veiligste school van Nederland’, de grootste phishingcompetitie voor het onderwijs. Onderwijsprofessionals kunnen vanaf nu hun school inschrijven voor deze wedstrijd op veiligsteschoolvannederland.nl. Dat meldt Veldwerk. 

In drie rondes krijgen medewerkers van deelnemende scholen nepmailtjes opgestuurd en worden ze uitgedaagd om op de links in de mailtjes te klikken. Hiermee kunnen scholen de vaardigheden van hun medewerkers op het gebied van cyberveiligheid testen. Hoe makkelijk zijn zij te misleiden? Deelnemende scholen krijgen na afloop gedetailleerde feedback van experts met concrete punten om hun beveiliging te verbeteren.

Cybercrime 

De afgelopen vijf jaar heeft 60 procent van de Nederlandse organisaties te maken gehad met cybercrime, wat leidde tot miljarden euro's aan schade. Scholen zijn daarbij geen uitzondering. Phishing veroorzaakt 91 procent van alle datalekken. Phishingmails worden steeds geraffineerder en zijn vaak moeilijk te herkennen, ook omdat cybercriminelen inmiddels nieuwe technologie als AI gebruiken.

Phishing herkennen 

De competitie ‘De veiligste school van Nederland’ helpt scholen om phishing te herkennen.

Op een speelse én informatieve manier maakt de wedstrijd scholen bewust van digitale bedreigingen en de risico's van phishing. Zo draagt ‘De veiligste school van Nederland’ bij aan de digitale veiligheid van scholen en helpt de wedstrijd voorkomen dat privacygevoelige informatie in verkeerde handen valt.

Samenwerken 

‘De veiligste school van Nederland’ is een initiatief van Veldwerk, Surelock en Fortinet, drie ICT-bedrijven die veel en intensief samenwerken met Nederlandse scholen en schoolbesturen.

Door: Nationale Onderwijsgids