Studenten Universiteit Maastricht protesteren met tentenkamp op het terrein

Studenten van de Universiteit Maastricht hebben maandag 13 mei omstreeks 11.00 uur de colleges verlaten. Dat deden zij omdat ze solidair zijn met Palestina. Bij de faculteit Social Sciences slaan studenten hun kamp op. Dat meldt L1.

Bij het bestuursgebouw van de universiteit hielden de studenten een walk-out. Tijdens het lopen vroegen ze met vlaggen en toespraken aandacht voor de situatie in Gaza.

Na walk-out 

Zo’n 200 studenten begonnen na de walk-out hun tenten neer te zetten tussen de Grote Gracht en de Brusselsestraat. Het wordt de Universiteit Maastricht niet in dank afgenomen dat ze samenwerken met instellingen in Israël. De universiteit werkt namelijk samen met uitzendgroep Adecco, en dat bedrijf is ook actief in Israël. De studenten uit Maastricht willen ook geen stagelopen bij IFF en Applied Materials. Want deze bedrijven zijn betrokken bij de Israëlische apartheid.  

Op alle universiteiten in Nederland is de actie Walk Out For Palestine gehouden. Studenten en medewerkers gingen in Utrecht, Leiden en Amsterdam de straat op. De Universiteit van Amsterdam kreeg vorige week te maken met een tentenkamp op het terrein.

Demonstratieprotocol 

Universiteiten zijn gezamenlijk bezig met het maken van een demonstratieprotocol. Jouke de Vries, interim-voorzitter van de Universiteiten van Nederland (NL) vertelde dit zondag in een aflevering van het televisieprogramma Buitenhof. In de universiteitsgebouwen mogen actievoerders straks niet meer overnachten en er wordt alleen nog maar onderhandeld met actievoerders die zich kunnen identificeren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk