Normal_eindtoets__toets__test__examen__tentamen

Vanaf schooljaar 2019/2020 is de eindtoets verplicht voor leerlingen in het speciaal (basis)onderwijs. De SP gaf eerder aan het onwenselijk te vinden als de scores hierop worden gebruikt om ranglijstjes te maken en scholen hierop af te rekenen. Minister Slob gaat hierin mee en wijst erop dat scholen hun volledige profiel via 'Scholen op de Kaart' kenbaar kunnen maken, zo schrijft hij in een Kamerbrief. Dit meldt VOS/ABB.

Vanaf 2019/2020 wordt ook voor leerlingen in het so en sbo de eindtoets verplicht gesteld. Bepaalde leerlingen, zoals zeer moeilijk lerende kinderen en meervoudig gehandicapte kinderen, kunnen ontheffing krijgen op grond van de Beleidsregel ontheffingsgronden eindtoetsing PO. Dat is aan de scholen zelf om te beslissen.   
 

Ranglijstjes

De SP vroeg zich af of het wel wenselijk is om de scores op de eindtoetsen openbaar te maken, zoals dit ook bij de testresultaten voor het regulier basisonderwijs gebeurt. De partij is bang dat de scores worden gebruikt om ranglijstjes te maken en scholen daarop af te rekenen. Slob antwoordt hierop dat de scholen verplicht zijn om de resultaten daarvan te registreren in BRON. Deze gegevens worden vervolgens publiek toegankelijk gemaakt vanuit het kader van transparantie.
 

Scholen op de Kaart

Slob wijst er echter op dat ongewenst gebruik van eindtoetsgegevens voor zogenaamde ranglijstjes kan worden tegengegaan “door zelf als school het initiatief te nemen en zich helder over het eigen beleid bereikte resultaten te verantwoorden.” De minister noemt daarbij ‘Scholen op de Kaart’. Op deze website kunnen scholen hun beleid en resultaten toelichten.
 

Digitale Centrale Eindtoets

Overigens houdt minister Slob nog een slag om de arm wat betreft de inwerkingtreding van de verplichte eindtoets in het sbo en so: wanneer duidelijk wordt dat de digitale Centrale Eindtoets ook in 2020 geen doorgang zal kunnen vinden, zal de invoering van de eindtoets worden uitgesteld. Dit zal voor het zomerreces worden gecommuniceerd. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids