Normal_gepest_buitenstaander_pesten

Door moreel gedrag van basisschoolkinderen aan te moedigen, wordt pesten en antisociaal gedrag in de klas verminderd. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Dorinde Jansma onder kinderen tussen 7 en 12 jaar. Dit meldt Rijksuniversiteit Groningen.

Jansma probeerde met haar onderzoek pestgedrag te verklaren. Hierbij onderzocht zij vier aspecten van de morele ontwikkeling van kinderen, namelijk morele sensitiviteit, morele rechtvaardiging, morele motivatie en moreel karakter. Het bleek dat kinderen die op meerdere morele componenten hoog scoorden, zich positiever ontwikkelden op het gebied van prosociaal gedrag dan kinderen die maar op een component hoog scoren. Opvallend was dat kinderen die hoog scoorden op mildheid, onderdeel van moreel karakter, minder vaak pesten en minder vaak assisteerden bij het pesten. 
 
Jansma heeft vervolgens een interventieprogramma ontwikkeld om mildheid te bevorderen en pesten en antisociaal gedrag te verminderen in de klas. De positieve effecten van de interventie waren het meest zichtbaar in de verlengde interventieconditie. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids