Normal_klas__kinderen__po__sander_dekker__staatssecretaris__klaslokaal

Scholen die hun zorgplicht blijvend ontduiken en kinderen die passend onderwijs nodig hebben geen plek bieden, kunnen sancties verwachten van de Onderwijsinspectie. De inspectie onderzoekt nog of en hoe een dergelijk sanctietraject sneller ingezet kan worden.

Dat zegt staatssecretaris Dekker van Onderwijs naar aanleiding van Kamervragen over het bericht in de Volkskrant dat duizenden kinderen volstrekt onnodig thuis zitten. Hij zegt het beeld te herkennen “dat een deel van de scholen en gemeenten nog onvoldoende werk maakt van de thuiszittersproblematiek”. Hij wijt dit onder andere aan een moeizame samenwerking tussen scholen, gemeenten en jeugdzorg. Ook is er onderling geharrewar over de kosten. Ondanks het feit dat het uitgangspunt daarbij is dat onderwijs verantwoordelijk is voor onderwijsondersteuning en gemeenten voor jeugdhulpverlening is de verdeling van de kosten toch een bron van onenigheid.
 
Daarnaast proberen sommige scholende zorgplicht te ontduiken door te zeggen dat ze vol zitten. Dekker wil dit probleem aanpakken door mensen op te roepen dergelijke signalen te melden aan de Onderwijsinspectie. Deze zal in eerste instantie met de school gaan praten. Mocht een school volharden in het niet nakomen van de zorgplicht, dan kan de inspectie een sanctietraject inzetten en kan een deel van de bekostiging worden opgeschort en/of ingehouden, aldus Dekker. Daarnaast onderzoekt de de inspectie of er sneller maatregelen kunnen worden genomen bij het ontwijken van de zorgplicht. 
 
Scholen hoeven overigens niet bang te zijn dat de inspectie hen slecht beoordeelt als het slagingspercentage daalt. De inspectie houdt in haar rapport rekening met het aantal kinderen per school dat passend onderwijs nodig heeft. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids