Normal_handicap__down__arbeidshandicap__beperking

Studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek hebben het boekje ‘Eerste hulp bij dating’ voor verstandelijk beperkte jongeren doorontwikkeld dat onder andere door docente Dilana Schaafsma opgesteld is. Tijdens de Special Olympics op 1 en 2 juli in Nijmegen wordt het boekje gepresenteerd en worden er gesprekken gevoerd over relatievorming en dating. Dat meldt Fontys Hogeschool.

Docente bij Fontys Hogeschool Pedagogiek Dilana Schaafsma is in 2013 gepromoveerd op het onderwerp ‘seksualiteit en verstandelijke beperking’. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een verstandelijke beperking problemen ervaren op het gebied van relatievorming. Daarom is het belangrijk dit onderdeel bespreekbaar te maken.

Het boekje ‘Eerste hulp bij dating’ is twee jaar geleden opgesteld door Schaafsma en Joke Stoffelen (promovenda bij het Gouverneur Kremers Centrum – Maastricht University). Samen met studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek hebben ze het boekje doorontwikkeld.

In het boekje staan duidelijke do’s en don’ts over daten speciaal geschreven voor verstandelijk beperkte jongeren. “Het idee is ontstaan omdat ook deze doelgroep behoefte heeft om te praten over relaties en dating”, aldus Dilana. Vanaf 1 juli is het boekje ‘Eerste hulp bij dating’ gratis te downloaden op de website van Fontys Hogeschool Pedagogiek.

Tijdens de Special Olympics is een speciaal programma ‘Healty Athletes’ ingericht. Atleten met een verstandelijke beperking krijgen voorlichting over een gezonde leefstijl (onder andere voeding, roken, alcohol, zonnebescherming). Relatievorming is een onderdeel dat hier heel mooi bij past, omdat de atleten drie dagen lang samen zijn met heel veel andere atleten.

1, 2 en 3 juli 2016 vinden de nationale Special Olympics plaats in Nijmegen en omgeving. Er doen ongeveer 2000 sporters met een verstandelijke beperking mee aan dit evenement. Studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek zullen tijdens Healthy Athletes met atleten gesprekken voeren over relatievorming en dating.

© Nationale Onderwijsgids