Normal_autisme_hersenen

Het Dr. Leo Kannerhuis en Pluryn gaan hun samenwerking intensiveren. Het doel is om de gespecialiseerde logeerhuizen voor kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met autisme te behouden. Daarnaast ontwikkelen beide organisaties gezamenlijk een specialistische voorziening voor mensen met autisme spectrum stoornis (ASS), in combinatie met forse gedragsproblematiek en eventueel een verstandelijke beperking. Dat meldt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

Per 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor logeeropvang voor kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met ASS. Er leek eerst onvoldoende budget beschikbaar om de gespecialiseerde logeerhuizen van het Dr. Leo Kannerhuis open te houden. Door het besluit van staatssecretaris Van Rijn om de tarieven landelijk vast te stellen en de samenwerking met Pluryn is het nu wel mogelijk om het aanbod te behouden en verder te ontwikkelen.

In een logeervoorziening van het Dr. Leo Kannerhuis kan de doelgroep één keer in de maand een weekend komen logeren in een vaste groep met leeftijdgenoten. Ze worden hier begeleid door autismedeskundige medewerkers en krijgen zo de kans om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen en mogelijkheden te ontdekken en uitbouwen.

Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid werken de organisaties aan een gezamenlijke oplossing voor de moeilijk plaatsbare doelgroep van mensen met autisme en een zeer complexe zorgvraag. Wonen met begeleiding zal worden gerealiseerd op of nabij een terreinvoorziening van Pluryn. Het Dr. Leo Kannerhuis stelt hiervoor zijn GGZ- en ASS-expertise beschikbaar. 

© Nationale Onderwijsgids