Normal_jongetje_met_syndroom_van_down

Voor ouders van leerlingen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) wordt het eenvoudiger om de benodigde zorg en ondersteuning voor hun kind te regelen. De Tweede Kamer heeft daartoe diverse moties aangenomen. Zo komt er één loket die de bekostiging van zorg en onderwijs aan EMB-leerlingen regelt. Dit meldt de PO Raad.

De Tweede Kamer wil bovendien financiering beschikbaar stellen opdat zorgleerlingen tot hun twintigste naar school kunnen gaan, als ouders dit wenselijk achten. Ook komt er een handreiking voor leerlingen met een indicatie uit de Zorgverzekeringswet of een individuele voorziening uit de Jeugdwet.

Nu moeten ouders, zorginstellingen en scholen nog met elkaar onderhandelen om de financiële ondersteuning te regelen voor deze leerlingen. Sinds de invoering van het passend onderwijs is het onderwijsbudget bovendien niet toereikend om de benodigde zorg in de klas te financieren. Veel scholen schieten het geld nu zelf voor.

Acht belangenorganisaties voor gehandicapten, waaronder BOSK en Ieder(in), stuurden daarom een brandbrief aan de Tweede Kamer. De organisaties vrezen, evenals de PO Raad en het speciaal onderwijs, dat EMB-leerlingen op den duur niet meer naar school kunnen omdat de ondersteuning in de klas niet langer geboden kan worden. De regels zijn volgens de organisaties onduidelijk en leiden tot discussies tussen ouders, zorgverzekeraars en scholen. De PO Raad blijft in gesprek met ouders, scholen en de overheid over eventuele extra oplossingen die nodig zijn voor goede zorg en onderwijs aan EMB-leerlingen. De PO Raad is van mening dat daarbij het ontwikkelingsperspectief van de leerlingen centraal moet staan.

© Nationale Onderwijsgids.