Logo_kristallis_logo_klein_naastv3

Oud-bestuurder van Kristallis Marie-Josée Vollebergh heeft een vertrekpremie van 75.000 euro, een half jaarsalaris, gekregen toen zij in april opstapte. Tijdens Volleberghs bestuurstijd kampte de scholenstichting met grote financiële problemen als gevolg van financieel wanbeleid. Dit meldt de Gelderlander. 

Entréa
Kristallis is een Nijmeegse scholenstichting voor speciaal voortgezet onderwijs. De instelling werkt nauw samen met de Zuid-Gelderse jeugdzorgorganisatie Entréa. Vollebergh was, voordat ze opstapte, de hoogste baas van zowel Entréa als Kristallis. In 2013 moest Entréa het noodlijdende Kristallis met een lening van 750.000 euro te hulp schieten om de scholen voor voortgezet speciaal onderwijs overeind te houden. 
 
Zelf opgestapt 
Volgens de Gelderlander is het 'opmerkelijk' dat Vollebergh geld meekreeg bij haar vertrek, omdat zowel Entréa als Kristallis herhaaldelijk hebben benadrukt dat Vollebergh zelf is opgestapt. De officiële uitleg voor het vertrek is een meningsverschil tussen de bestuurder en de raad van toezicht over de 'te volgen koers'. 
 
Vertrekregeling
Nu na navraag bij Entréa blijkt dat er een vertrekpremie is betaald, geeft de raad van toezicht toe dat dingen anders gelopen zijn in april. Interimbestuurder Ron König spreekt namens de raad van toezicht. Volgens hem was er voor Kristallis 'geen verdere basis meer om samen verder te gaan' met Vollebergh als gevolg van de grote financiële problemen. "Haar positie was onhoudbaar geworden. In goed overleg met de raad van toezicht is toen voor een vertrekregeling gekozen. Volgens de regels van de Wet normering topinkomens."
 
© Nationale Onderwijsgids