Bestuurder Isaac Beeckman Academie op non-actief gezet vanwege wanbeleid

De bestuurder van de organisatie waar ook de Isaac Beeckman Academie in Kapelle onder valt, is op non-actief gezet door de raad van toezicht. De bestuurder van de koepelorganisatie Persoonlijke Voortgezet Onderwijs (PVO) wordt verdacht van wanbeleid. Dat zegt de actiegroep die zich inzet voor het openhouden van de school. Dat meldt Omroep Zeeland.

De school in Kapelle moet waarschijnlijk deels sluiten vanwege de manier waarop de bestuurder met de situatie is omgegaan. De medezeggenschapsraad (MR) van de school zou ook geruime tijd niet zijn geïnformeerd over verschillende zaken die wel van belang zijn.

Sluiten van alle PVO-scholen 

De actiegroep gaf eerder al aan dat de PVO-bestuurder bepaalde dingen deed die ‘het daglicht niet kunnen verdragen’. Alle PVO-scholen moesten van de bestuurder sluiten. De MR van de Isaac Beeckman Academie in Kapelle zou van collega’s van andere scholen hebben gehoord dat de betreffende bestuurder daar ook regelmatig de mist in ging.

Schoolsluiting voorkomen 

De PVO-bestuurder wordt vooral verweten dat er geen onderzoek is gedaan naar andere scenario’s om schoolsluiting te voorkomen. Dat is echter wel verplicht. Daarom roept de actiegroep alsnog de Raad van Toezicht van de PVO op om een onderzoek te starten. De PVO-bestuurder zou veel te vroeg een plaatsingscoördinator hebben aangesteld om de leerlingen over te brengen naar andere scholen. Er is ook te laat bezwaar gemaakt wat betreft de eventuele schoolsluiting. De MR van de school heeft daar wel meerdere keren op aangedrongen.

De actiegroep is zelf flink bezig om schoolsluiting te voorkomen. Met een andere onderwijsorganisatie worden er gesprekken gevoerd om de school in Kapelle over te nemen. Welke onderwijsorganisatie dit doet is nog onduidelijk. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet ook nog instemmen met de eventuele overname. Beide onderwijsorganisaties hebben binnenkort een gesprek met de minister.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk