Voeljeboekje

Er zijn vele prachtige, kleurrijke prenten- en leesboeken beschikbaar voor jonge kinderen. Maar wat als je kind blind of zeer slechtziend is? Hoe verken je de wereld als je klein bent zonder een mooi prentenboek? Hoe kun je meepraten met je klasgenootjes als een populair leesboek veel te kleine letters heeft om te kunnen lezen? Stichting Dedicon heeft in samenwerking met Stichting Aangepast Lezen twee collecties ontwikkeld speciaal voor jonge kinderen die blind of slechtziend zijn: Voeljeboekje en JumboLetter.

Op 15 april 2014 was de symbolische overdracht van deze collecties van tastbare (voor)leesboekjes (Voeljeboekje) en extra grote letterboeken (JumboLetter) van Dedicon, de initiator en producent van de collecties, aan Stichting Aangepast Lezen. Na een succesvolle testperiode, gaat Stichting Aangepast Lezen verder met de uitlening en uitbreiding van deze mooie diensten. In het bijzijn van diverse organisaties die beide projecten financieel hebben ondersteund werd het stokje overdragen in De Vereeniging te Nijmegen. 
 
Voeljeboekje
Voeljeboekje is een collectie van tastbare (voor)leesboekjes dat speciaal is ontwikkeld voor kinderen met een visuele beperking in de leeftijd van 2 tot 8 jaar. Al lezend en voelend kunnen zij met deze boekjes de wereld om hen heen op speelse wijze ontdekken. Ook kunnen de jonge kinderen zo op een laagdrempelige manier kennismaken met het brailleschrift en hun tastzin ontwikkelen. De startcollectie bestaat uit 30 verschillende boekjes. Vaak vormen stof, papier of plastic de basis van een boek. De afbeeldingen zijn van verschillende materialen gemaakt. Veel boekjes bevatten verhalen, maar er zijn ook oefenboekjes met een educatieve inslag beschikbaar. De boekjes zijn gratis te leen voor iedereen met een visuele beperking en te bestellen via www.voeljeboekje.nl
 
JumboLetter
Ook de collectie jeugdboeken in grote letters zijn vanaf nu te bestellen voor kinderen van 8 tot 14 jaar. JumboLetter is een grote letter print voor (zeer) slechtziende kinderen. Het papierformaat van de boekjes is A4, en de fontgrootte is .24. Hiermee kunnen de kinderen genieten van actuele jeugdboeken in grote letters en oefenen met technisch lezen. Er zijn 40 populaire jeugdboeken geselecteerd voor de collectie van JumboLetter. Ook deze dienst is kosteloos voor iedereen met een visuele beperking en te bestellen via www.jumboletter.nl
 
Toegankelijkheid
Stichting Aangepast Lezen werkt samen met Stichting Dedicon om het lezen voor nog meer mensen toegankelijk te maken. Voeljeboekje en JumboLetter zijn tot stand gekomen in samenwerking met deskundigen van Koninklijke Visio Groep, Bartiméus Onderwijs en de braillewerkgroep van de Vereniging van Leesgehandicapten (voorheen NLBB). De projecten zijn mogelijk gemaakt door bijdragen van fondsen die zich inzetten voor inclusie en toegankelijke lectuur voor slechtziende en blinde kinderen.