Normal_braille_closeup

Vandaag is Wereld Braille Dag. Sinds 2001 wordt op deze dag jaarlijks de geboortedag van Louis Braille, de bedenker van het tastbare puntjesschrift, herdacht. Met het initiatief wil de Wereld Blinden Unie tevens aandacht vragen voor het belang van brailleschrift voor de duizenden zeer slechtziende en blinde mensen in de wereld. Juist nu de digitalisering in de maatschappij een steeds grotere rol speelt. Dit melden Koninklijke Visio en Omroep Gelderland.

Volgens directeur Gerard Cornet van de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB) in Ermelo is braille niet overbodig geworden door de komst van technologieën als luisterboeken, smartphones en tablets. Integendeel, zegt Cornet bij Radio Gelderland, met braille leren mensen sneller woorden dan door woorden te horen. Leren lezen is bovendien belangrijk omdat het dan makkelijker is om een taal te volgen en nieuwe woorden te leren.

Louis Braille verloor op driejarige leeftijd zelf zijn zicht door een ongeluk. Op zijn zestiende ontwikkelde Braille een eerste versie van het nu bekende brailleschrift dat tot op heden wereldwijd in alle talen wordt gebruikt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids