Blind zijn en een studie volgen: 'De weg op school is soms lastig te vinden'

Mos Mosqueira Fontys Hogeschool heeft geen idee hoe zijn medestudenten en lokalen eruitzien. Hij is namelijk blind. Maar het heeft hem er nooit van weerhouden om een studie te gaan volgen. Vorig jaar begon hij aan de opleiding tot leraar geschiedenis aan Fontys. Dat meldt BRON Fontys.

Tijdens het tweede inclusiecafé van Fontys, De Witte Stok genaamd, georganiseerd door de lerarenopleiding in Tilburg, zaten veertig aanwezigen aandachtig te luisteren. Ze worden toegesproken door Mos, ondervinden zelf het is om blind te zijn en krijgen informatie van medewerkers van muZIEum. Dat is een museum in Nijmegen dat bezoekers informeert over het leven met een visuele handicap.

Blindenschool 

Mos zat eerder op de blindenschool in Rotterdam, maar nu zit hij voor het eerst op een reguliere school en dat bevalt hem erg goed. Als zijn er natuurlijk wel enkele verschillen. “Op de blindenschool zijn alle hulpmiddelen die je nodig hebt aanwezig en alles is aangepast. Maar hier moet je jezelf zien te redden en dat bevalt mij wel. Het is een grote school en ik ga nu meer met goedzienden om en merk dat dat mij meer ligt.”

Last minute van lokaal wisselen 

Toch zijn er ook dingen die wat minder goed gaan. Het gebouw van Fontys is namelijk erg groot. De standaardplekken waar Mos bijvoorbeeld vaak les heeft kent hij inmiddels, en de balie en de toiletten ook. “Maar het wordt lastig als er last minute wijzigingen plaatsvinden en we van lokaal moeten wisselen.”

De aanwezigen van het inclusiecafé ondervinden zelf ook hoe lastig het is om bepaalde plekken te vinden als je helemaal niets ziet. De aanwezigen worden, met een blinddoek en een taststok, het terrein van Fontys opgestuurd. Wel met iemand ernaast die helpt waar nodig.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk