MuZIEum organiseert extra gratis activiteiten in herfstvakantie

Wie dit jaar op vakantie gaat in eigen land komt er steeds meer achter dat Nederland veel moois te bieden heeft. Er is van alles te beleven, maar wat als je niet kunt zien? Dat kun je deze herfstvakantie ervaren in het muZIEum, waar de rollen zijn omgedraaid: de blinden en slechtzienden leiden de zienden. Bezoekers worden tijdens hun bezoek aan het museum begeleid door blinde en slechtziende gidsen. Dit meldt muZIEum.

Tijdens de vakantie worden er extra gratis activiteiten georganiseerd, waarbij bezoekers een kijkje krijgen in het leven van blinden en slechtzienden.

Word beeldbeschrijver met Scribit

Kijken blinden en slechtzienden tv? Jazeker! Blinden en slechtzienden zien alleen niet wat er op het scherm gebeurt, maar horen juist wat er te zien is met behulp van audiodescriptie. Bij Audiodescriptie wordt kort en bondig uitgesproken wat er te zien is op het beeld. 

Op YouTube zijn er helaas zeer weinig toegankelijke video’s voor blinden en slechtzienden. Daarom is er Scribit. Een platform vol met video’s inclusief audiodescriptie. Daarnaast is het op Scribit mogelijk om zelf eenvoudig een video te voorzien van audiodescriptie. Vanaf 5 oktober is het mogelijk voor bezoekers om een steentje bij te dragen, door de ontelbare online video’s toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Werk daarom mee aan meer kijkplezier op Scribit. Start in het muZIEum als beeldbeschrijver!

Meer informatie over Scribit: www.scribit.tv

Let the games begin met Accessibility

Net als bij tv-kijken speelt het zicht bij gamen een belangrijke rol. In het muZIEum ervaar je vanaf 5 oktober hoe het is om blind te gamen. Zijn er überhaupt wel games die gemakkelijk te spelen zijn door blinden en slechtzienden? En zo ja, hoe zien deze er dan uit? Ontdek het in het muZIEum.

Daarnaast is er een online game gemaakt door de organisatie Accessibility. In deze game worden verschillende oogaandoeningen gesimuleerd, zodat de bezoeker letterlijk kan ervaren hoe sommige dagelijkse bezigheden zijn voor iemand die niet of nauwelijks ziet. Lukt het om de opdracht te volbrengen?

Meer informatie over Accessibility: www.accessibility.nl/

Door: Nationale Onderwijsgids