Normal_cute-15719_640

Mensen die moeite hebben met lezen, doordat ze bijvoorbeeld dyslectisch of slechtziend zijn, kunnen sinds kort toch genieten van een mooi boek. Via de website Audiolezen.nl of de bijbehorende smartphone-app krijgen zij toegang tot een grote collectie audioboeken en gesproken tijdschriften en kranten. Dit meldt RTL Nieuws.

In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen moeite met geschreven tekst. Zo'n 600.000 mensen hebben bijvoorbeeld een vorm van dyslexie en nog eens 300.000 mensen wordt het lezen belemmert door slechtziendheid. Die laatste groep zal naar verwachting de komende jaren flink toenemen door de vergrijzing in ons land.

De gratis audiodiensten zijn een initiatief van Stichting Aangepast Lezen met ondersteuning van het ministerie van Onderwijs. Mensen met een leesbeperking kunnen zich gratis registreren bij de stichting om toegang te krijgen tot het materiaal. Voorlopig zijn de gesproken boeken gratis te beluisteren. Voor de tijdschriften en kranten is een betaald abonnement nodig. De Koninklijke Bibliotheek werkt mee aan het initiatief.

© Nationale Onderwijsgids