Normal_henk_kamp

DEN HAAG - Ouders van een thuiswonend kind met een zintuiglijke handicap, kunnen weer een financiële tegemoetkoming aanvragen voor de onderhoudskosten via de Tegemoetkoming ouders van thuiswonende gehandicapte kinderen (TOG). Ouders met een thuiswonend kind dat gemiddeld 10 uur of meer AWBZ-zorg ontvangt, hebben vanuit de overheid recht op deze tegemoetkoming.

Ouders kregen de tegemoetkoming niet meer omdat zij geen indicatie van het CIZ konden overhandigen aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Nu mag Kentalis zelf een verklaring afgeven over de gemiddeld geleverde aantal uren zorg. Kentalis is een landelijke organisatie die al ruim 220 jaar gespecialiseerd is in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen of communiceren.

Kentalis legde samen met een aantal andere organisaties dit knelpunt voor aan de Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Minister Kamp liet begin mei per brief weten dat hij de TOG-regeling ‘repareert’ zodat de ouders ZG-cliënten met terugwerkende kracht - vanaf 18 april 2011 toen de indicatieprocedure werd gewijzigd - recht hebben op TOG.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink