Normal_plopsaland_coo

NUENEN - De kinderen van de Nuenense Club Sam, een activiteitengroep voor thuiswonende kinderen met een verstandelijke en /of lichamelijke handicap, kwamen vorige week van een koude kermis thuis, toen ze een bezoek wilden brengen aan Plopsaland Coo in België. In het perkpark bleken de meeste attracties sinds 1 juli gesloten te zijn voor kinderen met een handicap. Daarover bericht de website van Omroep Brabant.

De weigering zorgde voor veel commotie en protest. De kinderen van Club Sam voelden zich gediscrimineerd om hun handicap. De directie van Plopsaland zegt de situatie te betreuren, maar weet zich gevangen tussen tegenstrijdige nationale en Europese wet- en regelgeving. De Europese wetgeving verbiedt discrimatie, terwijl de nationale regels toegang voor gehandicapten tot attracties juist bemoeilijken.

Als tussenoplossing kunnen begeleiders nu een document tekenen waarin ze aangeven afstand te nemen van de toegangsvoorschriften van Plopsaland. De directie geeft aan dat er momenteel, zo midden in het hoogseizoen, geen andere oplossing voorhanden is, zo meldt het Eindhovens Dagblad. De commotie lijkt in ieder geval nog niet voorbij te zijn.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink