Mbo'ers Noorderpoort geprikkeld om te stemmen tijdens Europese verkiezingen

Op het Noorderpoort in Groningen was er donderdag 30 mei een verkiezingsfestival. De mbo’ers leren op een speelse manier meer over Europa en de aanstaande Europese verkiezingen. Dat meldt RTV Noord.

 

Voorlichtingsorganisatie ProDemos organiseert het verkiezingsfestival samen met de Nationale Jeugdraad (NJR). Jongeren maken minder snel de gang naar de stembus. “Mbo-studenten stemmen minder snel dan andere jongeren”, aldus Bram Geurts van het NJR.

Leren over de Europese verkiezingen 

Op het festivalterrein zijn allerlei activiteiten en spelletjes te vinden die de mbo’ers meer leren over de Europese verkiezingen.  Studenten en politici kunnen boven in de school met elkaar in gesprek over hoe belangrijk de Europese verkiezingen zijn.

Morena Olthof mag nu nog niet stemmen, want ze is zeventien. Ze vindt het wel belangrijk om haar stem te laten horen, dus als ze de stemgerechtigde leeftijd heeft gaat ze zeker stemmen. Het festival vindt Olthof dan ook erg leerzaam, alleen heeft ze nog geen idee wanneer de Europese verkiezingen precies plaatsvinden.

'Ik ga stemmen, maar weet nog niet op wie' 

Student Dinan de Gries gaat stemmen tijdens de aankomende verkiezingen, maar op wie weet hij nog niet precies. Tijdens het festival heeft hij wel veel geleerd over het Europees Parlement. “Het is toch een soort grote Tweede Kamer.”

Door: Nationale Onderwijsigds / Femke van Arendonk