Pilot gratis kinderopvang Sas van Gent eindigt in juli

De proef voor gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen stopt per 1 juli. Men wou de pilot wel verlengen, maar daar ging de gemeenteraad van Terneuzen niet in mee. Deelnemende ouders kunnen tot 1 juli nog drie dagdelen gratis gebruikmaken van de kinderopvang, maar daarna houdt het op. Dat meldt Omroep Zeeuws-Vlaanderen. 

Gratis kinderopvang was best een goed idee. Sinds 2022 loopt er in Zeeuw-Vlaanderen een pilot op drie kinderopvanglocaties. De resultaten van de pilot zijn erg positief.

Kinderopvang in heel Nederland gratis 

Vanaf 2025 zou de kinderopvang in geheel Nederland bijna gratis worden aangeboden door het nieuwe kabinet. Maar Den Haag krijgt dit niet eerder dan 2027 voor elkaar. Nu de pilot in Zeeuws-Vlaanderen straks afloopt, staan ouders voor een lastige keuze.  België is relatief dichtbij en daar is de kinderopvang gratis. De keuze tussen een flinke duit betalen en gratis kinderopvang over de grens lijkt dan snel gemaakt.

België

De raadsfracties 50PLUS, PVV, Sociaal Terneuzen, D66 en de SP zijn bang dat de kinderen nooit meer terugkomen op de Nederlandse kinderopvang. De fracties vragen Terneuzen om extra geld te investeren in de pilot, zodat deze kan doorlopen totdat de kinderopvang in Nederland ook bijna gratis is.

Pilot 

De pilot in Terneuzen beslaat drie locaties waar 42 kinderen naartoe gaan. Niet alle ouders maken gebruik van de pilot. Ivory Mast van de VVD maakt sinds kort ook gebruik van kinderopvang, maar woont niet de buurt van de drie locaties. “Ik kan voor de opvang in België kiezen, maar is het niet mogelijk dat andere locaties in Zeeuws-Vlaanderen ook gratis worden?”

Alle kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar kunnen in Eede, Heikant en Sas van Gent nu nog gebruikmaken van gratis kinderopvang. Daarbij maakt het niet uit of ouders werken of werkloos zijn. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar hebben recht op 16 uur gratis opvang per week. Oudere kinderen hebben recht op 8 uur opvang na schooltijd per week.

Bijeenkomst 

Woensdag 12 juni gaat het in Sas van Gent tijdens een bijeenkomst de hele dag over de toekomst van gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk