Normal_rear-view-of-jewish-boy-talking-to-his-father-2024-12-13-17-10-43-utc__1_

Steeds meer Joodse jongeren stappen over naar het Joods voortgezet onderwijs. Die stijging komt door toenemend antisemitisme, stelt het Centraal Joods Overleg (CJO). Vooral sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 zijn de gevoelens van onveiligheid toegenomen. Chanan Hertzberger is blij dat de Joodse scholen populairder zijn, maar vindt de reden zorgwekkend. Dit meldt NOS.

Volgens de CJO-voorzitter  voelen veel Joodse leerlingen zich sociaal onveilig op reguliere middelbare scholen. Ze worden aangesproken op de situatie in Israël en vaak gelijkgesteld met zionisten, een term die tegenwoordig negatieve lading heeft. “Tegenwoordig is zionisme een vloekwoord”, aldus Hertzberger.

Tientallen per jaar

Het aantal aanmeldingen op Joodse scholen groeit daardoor snel. Exacte aantallen zijn uit veiligheidsoverwegingen niet openbaar, maar volgens Hertzberger gaat het om tientallen per jaar. Dat is veel voor een gemeenschap van circa 25.000 Joden in Amsterdam. “We zijn op zich blij dat meer leerlingen naar een Joodse school willen, maar de reden is zorgwekkend.”

Sommige reguliere middelbare scholen doen hun best om een veilig klimaat te creëren, anderen houden zich meer afzijdig. Volgens Hertzberger is er een gebrek aan moreel leiderschap, ook vanuit steden en de overheid. Mensen staan vaak niet écht voor de Joodse gemeenschap.

Geen alternatieven buiten Amsterdam

Voor leerlingen buiten Amsterdam, waar de enige Joodse middelbare scholen staan, is de situatie extra schrijnend, zegt de CJO-voorzitter. Wie bijvoorbeeld in Groningen woont, heeft geen alternatief. Veel jongeren verbergen daarom hun identiteit: ze delen niets over hun geloof, familiebanden of vakanties naar Israël. Het 'moderne onderduiken', aldus Herzberger.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky