Normal_panorama_utrecht

Van 2 tot en met 4 maart 2015 organiseren de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) het driedaagse symposium ‘Religie doet ertoe’ in Amsterdam. Religie is steeds vaker het gesprek van de dag en beheerst het nieuws, ondanks dat Nederland zelf minder religieus wordt. Sprekers als Thomas Quartier (theoloog), Ruben van Zwieten (Zuidas predikant) en medewerking van onder andere Rikko Voorberg (nrc.next columnist) en ‘Twitterdominee’ Fred Omvlee zullen interessante vragen over religie in onze maatschappij bespreken. 

Dag één van het symposium behandelt het onderwerp eigentijds rouwen en de bijbehorende rituelen. Rouwen we in het klein of in het groot, zoals bij de verongelukte MH17? Dag twee draait het thema om de vraag of religie er wel toe doet. Het (voor)oordeel dat religie enkel voor mensen is die geen houvast hebben of naïef zijn, weerklinkt namelijk steeds vaker in het dagelijkse leven. Verwacht scherpe discussies over (voor)oordelen, persoonlijke ervaringen van studenten, journalisten alsook een poging de toename van islamofobie en antisemitisme een halt toe te roepen.

Op dag drie staat de invloed van religie op de samenleving centraal. Hoe ga je om met de religieuze overtuiging van je collega, medewerker of klant? Wat doe je als dit tot conflicten leidt? Is het wellicht tijd voor een theologische ombudsman? Het symposium vindt plaats in het hoofdgebouw van de VU, in onder andere het Auditorium en diverse zalen van de PthU. Meer informatie over het programma en aanmelden is te vinden op de website van de VU.

© Nationale Onderwijsgids