Rapport over menstruatiearmoede met aanbevelingen van FNV

Donderdag 17 februari hebben vicevoorzitter FNV Kitty Jong en Irene Verspreek van het Armoedefonds het rapport menstruatiearmoede aangeboden aan Arjen Kapteijns, wethouder Sociale Zaken in Den Haag. In het rapport staan persoonlijke verhalen van vrouwen die menstruatieproducten niet of nauwelijks kunnen betalen. Uit onderzoek blijkt dat een op de tien meisjes hier geen geld voor hebben. Dit meldt FNV. 

In het rapport doet FNV vijf aanbevelingen voor een effectieve gemeentelijke aanpak. Zo mag het volgens de vakbond niet zo zijn dat er beknibbeld gaat worden op andere armoedemaatregelen. En ook moet er aandacht zijn voor keuzevrijheid, waarbij vrouwen en meisjes zelf kunnen beslissen welke producten ze willen gebruiken en wat het beste bij hen past.

Menstruatiearmoede 

In het rapport staan voorbeelden van hoe gemeenten menstruatiearmoede proberen aan te pakken. In Den Haag wordt bijvoorbeeld samengewerkt met het Armoedefonds en in Leiden krijgen meisjes van gezinnen met een laag inkomen cheques om menstruatieproducten te kopen. De FNV is blij dat dit onderwerp lokaal steeds meer aandacht krijgt, maar er is meer nodig. Deze vorm van armoede moet breed opgepakt worden door de lokale politiek, vindt de vakbond, omdat zij verantwoordelijk is voor het lokale armoedebeleid.

Door: Nationale Onderwijsgids