Week 51: scholen sluiten deuren en politiek had moeten ingrijpen bij toeslagenaffaire

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Zo werd deze week het sluiten van de scholen aangekondigd en concludeerde de ondervragingscommissie die de toeslagenaffaire onderzocht dat de politiek genoeg kansen had om in te grijpen. 

Maandag: Harde lockdown vanaf middernacht, scholen dicht tot en met 19 januari

Op maandag kondigde het kabinet de nieuwe lockdown aan, die om middernacht direct in ging. Niet-essentiële winkels zijn dicht, evenals theaters, musea, bioscopen, et cetera. Ook werd aangekondigd dat zowel basis- als middelbare scholen én de kinderopvang dicht gaan. Scholen zijn inmiddels overgestapt op online onderwijs, of doen dat na de kerstvakantie.

Dinsdag: De Jonge: scholen ook dicht om ouders thuis te laten werken 

Een dag later liet minister Hugo de Jonge weten dat één van de redenen om de scholen te sluiten is dat ouders met thuiszittende kinderen daardoor ook sneller thuis gaan werken. “We zien namelijk dat veel te veel mensen toch naar het werk gaan”, zei hij in een speciale corona-uitzending van de NOS.

Woensdag: ‘Huidig basisonderwijssysteem biedt niet genoeg gelijke kansen voor ieder kind’

De Waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties heeft naar aanleiding van onderzoek geconcludeerd dat het huidige basisonderwijssysteem onvoldoende gelijke kansen voor ieder kind biedt. Daarom wil de Ombudspersoon dat er meer focus komt op het kinderrecht op ontwikkeling, als aanvulling op de leerplicht.

Donderdag: Commissie: politiek had kansen om in te grijpen bij toeslagen

De ondervragingscommissie die de toeslagenaffaire onderzocht is tot de conclusie gekomen dat de politieke top flink wat kansen heeft laten liggen om in te grijpen bij de aanpak van fraude met toeslagen. Volgens de commissie is niet één schuldige aan te wijze, maar moeten de politiek en topambtenaren “goed in de spiegel kijken”.

Vrijdag: Voltallige Kamer wil sneltesten op mbo, hbo en universiteit

Alle partijen in de Tweede Kamer hebben voor een voorstel van Jesse Klaver (GroenLinks) en Rob Jetten (D66) gestemd om sneltestlocaties in te richten op het mbo, hbo en de universiteit, zodat meer onderwijs op locatie mogelijk is. Meerdere instellingen hebben al aangegeven meer fysiek onderwijs te kunnen geven als ze sneltesten kunnen gebruiken.

Door: Nationale Onderwijsgids