Normal_laat_je_telefoon_lekker_zitten_-_en_hou___95_-_in_je_zak__campagnebeeld_rijksoverheid__-_liggend

Wie vanaf komende maandag fietst met zijn of haar telefoon in de hand, riskeert een boete van 95 euro. Vanaf 1 juli 2019 wordt het verbod voor het vasthouden van een mobieltje in het verkeer namelijk uitgebreid naar alle bestuurders van een voertuig, dus ook fietsers. Meer dan de helft van de jongeren maakt al fietsend gebruik van hun mobiel. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Dit meldt Rijksoverheid.

Minister Cora van Nieuwenhuizen start vandaag een campagne om fietsers te wijzen op de uitbreiding van het verbod. In de nieuwe regels is per 1 juli aanstaande ook de term ‘mobiele telefoon’ uitgebreid tot ‘mobiel elektronisch apparaat’. Dat betekent dat ook het vasthouden van andere elektronische apparaten zoals tablets, muziekspelers en camera’s niet langer is toegestaan achter het stuur of op de fiets. Als een mobiel apparaat in een houder zit mag het wel worden gebruikt, bijvoorbeeld voor navigatie of handsfree bellen.
 
Jongeren maken steeds meer gebruik maken van hun smartphone op de fiets. Nog snel even een social checken, een ander liedje opzoeken of appje lezen. Helaas spelen smartphones bij een op de vijf fietsongelukken van jongeren een rol. Eerder campagnes speciaal voor middelbare scholieren, zoals Fietsmodus, wierpen niet voldoende vruchten af.
 
Minister Van Nieuwenhuizen: ‘In het verkeer zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het voor alle verkeersdeelnemers, ook fietsers, belangrijk dat ze hun aandacht en ogen op de weg houden en niet op het scherm van hun telefoon. We denken vaak dat we kunnen multitasken in het verkeer, maar dat kunnen we niet, rijd dus MONO. Mijn oproep aan alle fietsers is helder: hou je mobieltje en 95 euro in je zak’.
 
Het verbod geldt alleen als het voertuig daadwerkelijk in beweging is. Iemand die bijvoorbeeld met de fiets stilstaat voor het verkeerslicht, mag dus wel zijn of haar mobiele telefoon vasthouden. De boete voor bestuurders van niet gemotoriseerde voertuigen, zoals de fiets, bedraagt 95 euro. Voor bestuurders van brom- en snorfietsen bedraagt de boete 160 euro.
 
Door: Nationale Onderwijsgids